Välkommen till Inslussningen

Hej! Det är vi som är Slusskommittén. Vi är i full gång att planera Inslussningen och räknar med att den i höst kommer vara bättre än någonsin. Om du har åsikter eller idéer till Inslussningen, ta kontakt med oss! Vill du engagera dig som phadder så finns det fortfarande chans att anöka som det - gör det på inslussningen.se/phadder. / Jessica, Klara, Cecilia, Kristoffer, Sofia, Jessica, Annelie.

Vad är Inslussningen?

Inslussningen är introduktionsveckorna för nya studenter på Högskolan Väst. Under två veckor fylls dagarna och kvällarna med aktiviteter för att lära känna andra studenter, högskolan och den vackra staden Trollhättan. Helt enkelt den där självklara starten för studenter som skall studera på campus och vill lära känna omgivningen på ett lättsamt sätt.

Vårt mål - Att nya studenter skall lära känna andra studenter, högskolan och staden.

Ta chansen och förgyll din studietid genom att få en bra start på studieåret. Inte övertygad? Här är fem ganska självklara anledningar till varför du skall delta:

Du lär snabbt känna mängder med nya och gamla studenter, får uppleva Trollhättan stad från mer än bara ett håll. Du får tips om hur du kan plugga och leva som student, får minnen som varar hela livet ut samt att Du blir del av den stora (student-)gemenskapen.

Lär känna studenten...

Under Inslussningen välkomnas alla nya studenter till högskolan. Vi har samlat ett antal studenter som sedan innan studerar på högskolan för att vara phaddrar. Dessa skall vara ett stöd på vägen och svara på allehanda frågor. De skall dessutom tillsammans med de nya studenterna delta och rådda i uppsjön med aktiviteter.

Aktiviterna bygger alla på Inslussningens slogan; Lär känna studenter, högskolan och staden, och våra fem kärnvärden; säkert, tillgängligt, information, inspirerande och gemenskap (Stiig). Allt för att leverera aktiviteter som passar mängden och bygger gemenskap!

...lär känna högskolan...

och allt kan man inte lära på en gång. Däremot kan man passa på att få en bra start! Den bästa starten tror vi man får genom att lyssna på andras erfarenheter och tips. För visst finns det de som redan läst ett år eller två och sitter på mängder med kunskap som kan vara nyttig att ha koll på. Frågor hur en uppsats skall vara upplagd, vilka formler som kanske kan göras på ett bättre sätt och vart man hittar studentbokhandeln är ju bara ett fåtal av de frågor som kan uppstå.

Mycket av de aktiviteter som anordnas för att lära sig högskolan sker under din första dag på Högskolan Väst introduktion håll därför ögonen och öronen öppna under dessa dagar för att inte missa något. Blir du dock mätt av all information skall du inte bli rädd! Det är ju bara att fråga!

...och lär känna staden

Trollhättan är fullt av guldkorn både högt och lågt. En promenad genom Spikön, vidare ner mot slussområdet och gamledal är det få som inte tycker om. Man kan lära mycket av ett besök på storgatan, något av stans gym, ett av stans mysiga caféer eller varför inte någon av stans miljontals pizzerior?

För att få lite enklare översyn har vi här listat några av områdena du bör ha koll på. Dessa följs sedan upp av bland annat stadsvandringen Reeperbahn och pubrundan. Några enklare aktiviteter för att ett smakprov på vad staden har att erbjuda!

Vad är Studentkåren vid Högskolan Väst?

SHV är en organisation som tar vara på studentens intressen. Vi är våra medlemmars och studenternas gemensamma röst mot högskolan, kommunen och andra organisationer som påverkar och vill komma i kontakt med studenter. SHV samlar även en rad tjänster, förmåner och aktiviteter för studenterna på Högskolan Väst. Läs mer om våra fokusområden – Service, Utbildning, Näringsliv och Event, nedan.

Med fokus på studentens frågor

Tiden som student skall vara enkel och problemfri, oavsett om det rör vardagsfrågor så som ekonomi och försäkring, eller frågor rörande exempelvis boende och kurslitteratur. Vi jobbar därför för att vara en resurs och ett stöd för våra medlemmar i frågor som påverkar vardagen. I medlemskapet får du exempelvis tillgång till vårt medlemskort som ger rätt till en rad förmåner som kan lätta på trycket i plånboken. Läs mer om medlemskapet här.

Vi hjälper dig påverka din utbildning

Vi tycker det är självklart att en utbildning skall hålla god kvalitet och vara en god långsiktig investering. Därför jobbar vi ständigt för att utbildningarna på Högskolan Väst skall utvecklas och hålla god kvalitet, både kortsiktigt och långsiktigt.

Ett steg närmare din framtid

Att tidigt komma i kontakt med arbetslivet är oerhört viktigt, oavsett om det gäller att testa dina praktiska kunskaper eller komma i kontakt med framtida arbetsgivare. Vi arbetar därför aktivt för att skapa nya plattformar och nätverk där studenter och arbetsgivare skall komma varandra närmare. Allt detta sker genom täta kontakter och nära relationer med näringslivet genom föreläsningar, besök, casetävlingar, jobbannonser och informella möten. Läs mer om hur vi jobbar här.

Upplevelser under din studietid

Studenttiden är full av möjligheter och är ofta en mycket social tid. Under året arrangeras flertalet arrangemang; allt från idrottsaktiviteter och fester till kreativa workshops. Vi verkar för en meningsfull och rolig tillvaro vid sidan av studierna genom fester och evenemang, sport, spel- och filmkvällar med mera. Läs mer om vilka aktiviteter som sker under året här.

DeCore – Studentpuben

I kårhuset, beläget på campusområdet, återfinns studentpuben DeCore. En ofta välfylld och trevlig lokal för högskolans studenter. Här arrangeras återkommande arrangemang ideellt av SHV:s underorganisationer med allt från de stora festerna till de enklare spelkvällarna.

Tre våningar, 3 barer och dansgolv, DeCore är Trollhättans billigaste och roligaste nattklubb.

När studentpuben öppnar sina portar märks det av att detta är en plats för studenterna, känslan av gemenskap är alltid slående och bemötandet är alltid på topp. Personerna som är verksamma i lokalen gör detta ideellt vilket ger en mer personlig prägel och att verksamheten i stort präglas av det stora engagemanget.

Återkommande arrangemang

Studentpuben är öppen på torsdagar för de populära torsdagspubarna, där du kan äta för en billig penning och ibland anordnas det olika teman, såsom exempelvis quiz eller pingisturneringar. Varje år anordnas Damsupén och Herrmiddagen, och de fyra tentaphesterna fyller nästan alltid lokalerna. Dessutom anordnas varje år en Lucia-sittning, och diverse andra temaphester.

Vem får besöka puben?

Studentpuben har idag ett slutet tillstånd och är öppen för dig som är inskriven på en svensk högskola/universitet och för personal på Högskolan Väst. För att komma in måste du ha fyllt 18 år, kunna uppvisa giltigt id samt studentid (mecenatkort, kårkort alternativt studerandeintyg från Högskolan Väst).

Som kårmedlem får man även kraftigt reducerade entrépriser och möjligheten att ta med dig en icke studerande gäst. Dessa måste anmälas senast 24 timmar innan arrangemanget på decore.nu

Vanliga frågor

Här nedan presenterar vi de vanligaste frågorna. Är din fråga inte med bland dessa är du varmt välkommen att höra av dig till någon av überphaddrarna eller någon i kommittén. Glöm dock inte av att phaddrarna finns och att de många gånger sitter inne på många utav svaren.


Vilka får vara med på inslussningen?

Alla nya som gamla studenter är välkomna att delta. För att delta i utskottstävlingen måste du vara ny student och för att delta på något av kvällsarrangemangen krävs studentlegitimation (se nedan).

Kostar det något att vara med?

Vi har som utgångspunkt att alla arrangemang skall vara helt kostnadsfria eller kosta så lite som möjligt för dig som student. Detta medför att nästan alla arrangemang är gratis men ibland kan man få betala en slant eller två för att få komma in på studentpuben, gå på konsert eller få mat i magen.

Varför skall jag bli medlem i studentkåren?

Det finns många fördelar med ett medlemskap. Framför allt så stödjer man studentkårens verksamhet, får del av schysta rabatter, billigare inträde på arrangemangen, ett stöd vid problem och en möjlighet att påverka livet som student och vad vi i SHV arbetar för och med. Vill du veta mer? Kika in här. Blir du kårmedlem under Inslussningen stöttar du också ditt utskott i den pågående rekryteringstävlingen, där alla utskott tävlar om att rekrytera procentuellt flest medlemmar. Vinsten är ett trevligt tillskott till utskottskassan.

Hur blir jag kårmedlem?

Alla studenter får vid terminsstart en avi hemskickad, har man missat denna eller slängt bort den kan man enkelt komma in på SHV:s kontor (öppet alla vardagar). Under Inslussningen kan du också betala ditt kårmedlemskap i SHV:s monter i Västan på dagtid och på DeCore under kvällstid. Vill du läsa mer om hur man kan bli medlem? Klicka här.

Måste jag ha nollebrickan på mig hela tiden?

Självklart inte, men det underlättar ju för såväl oss som dina medstudenter ifall du har den på. Man ser ju lätt vilket program du studerar, vad du heter och... tja, har du inte på dig den får du ju inte heller några poäng!

Vilket utskott tillhör jag?

Alla program är uppdelade under var sitt programutskott, läs mer om dessa på startsidan. Du kan också välja dig att engagera dig i något av studentkårens intresseutskott, om du t.ex. är lite extra intresserad av t.ex. idrott, festfixeri eller att skriva tidningsartiklar.

Om jag vill bli kåraktiv, hur gör jag då?

Det är inga konstigheter! Prata bara med närmaste überphadder, ordförande, phadder eller annan kåraktiv person så berättar de mer och framförallt vem och vad du kan göra!

Måste jag vara med varje dag?

Nej, men det är roligare för både dig och dina klasskompisar ifall du är det.

Vilka får komma in på studentpuben?

Alla som studerar eller personal på Högskolan Väst är välkomna in på DeCore. Sålänge man fyllt 18 år, kan visa legitimation och ett giltigt studentintyg. Som intyg räknas: kårkort, tillfälligt kårkort (hämtas på studentkårens kansli), mecenatkort och ett utskrivet studerandeintyg från mina sidor på högskolans webbplats. Du som har en smartphone kan också ladda ner mecenat-appen som ger dig tillgång till ditt mecenatkort direkt i mobilen.

Får jag ta med gäster till DeCore?

Om du är medlem i SHV har du möjlighet att ta med dig två icke studerande gäster. Dessa måste anmälas senast 24 timmar innan öppningsdags och vara över 18 år. Kom ihåg att antalet icke studerande gäster är begränsat till 50 stycken, så först på plats gäller! Gäster anmäls på www.DeCore.nu

Kan man betala med kort på DeCore?

Nej, men det finns bankomater på flera ställen i närheten!

Måste man dricka alkohol?

Nej, det går lika bra att dricka läsk, vatten, kaffe eller annat.